Defecte

Când pășim într-o relație, o facem (sau cel puțin așa ar trebui) cu gândul că va fi pentru toată viața. Nu cred că cineva când intră într-o relație, se gândește că e doar ceva temporar. Pentru relații temporare sau de alte feluri, există alte opțiuni, alternative. Practic, e ca o loterie, joci, dar nu știi dacă vei câștiga sau nu potul cel mare.

Citeam azi o carte , care dezbate problema căsătoriei, a relațiilor de lungă durată și a problemelor dintr-un cuplu și adevărurile spuse acolo, m-au făcut să reflectez puțin la ce implică o relație, poate chiar o căsnicie.

Lucrurile și părțile bune ale unei persoane sunt cel mai simplu de iubit și de ”acceptat”, însă partea cea mai grea, intervine atunci când te lovești de defectele sau obiceiurile proaste ale partenerului. Nu cred că se cuvine să încercăm să le schimbăm, pentru că, dacă chiar sunt defecte de nesuportat, persoana în cauză ar trebui să le realizeze și să încerce să le auto-corecteze, dacă ține la relația respectivă.

M-a surprins în mod plăcut când, cuplul protagonist al cărții, discutând absolut orice detaliu legat de căsătorie, au ajuns să îți spună, fără ocolișuri, defectele. Evident că după o perioadă de câțiva ani de locuit împreună, fiecare cunoștea atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale celuilalt, dar au considerat că e mai fair-play să procedeze astfel.

Mi se pare un lucru de admirat să ai tăria și caracterul, să-i spui partenerului părțile tale mai puțin bune, să le recunoști. În fond, o iubire adevărată și cu mari șanse de reușită, este (și) atunci când ești capabil să iubești persoana de lângă tine și cu bune și cu rele, atunci când ești capabil să-i accepți defectele , fără să încerci să îl schimbi pe el, ca om. La fel de normal mi se pare și faptul că atunci când suntem implicați într-o relație, ajungem să ne schimbăm, să renunțăm la anumite lucruri și să adoptăm altele noi. E inevitabil.

Ar mai fi multe de spus pe marginea acestui subiect, dar cred că nu mi-ar ajunge timpul …. Vă rog să vă dați și voi cu părerea, chiar dacă, nu cred că se pot enumera ingredientele exacte pentru ca o relație să funcționeze. Fiecare relație e diferită, la fel cum noi, oamenii suntem diferiți.

9 comentarii

 1. nu e nimic de admirat aici, e lucrul normal si firesc ce vine intr-o relatie care functioneaza din toate punctele de vedere. partenerii care se iubesc sunt in primul rand prietenii cei mai buni, isi asculta cele mai intime ganduri, se cunosc unul pe altul asa cum sunt, fara masti. astea sunt, in esenta, frumusetea si firescul iubirii

  Apreciază

 2. Cred ca fiecare dintre noi are si o „lista” cu lucruri pe care nu le-ar accepta nici in ruptul capului, de la partener. (Chestii care tin de respect, caracter…). Iar atunci cand la cel de langa tine descoperi ceva peste care nu iti vine sa treci si nici sa inchizi ochii, ce faci???

  Apreciază

 3. Eu cred ca e ceva de admirat la acel cuplu: modul in care au evoluat impreuna. Da, fiecare are o lista cu lucruri pe care le accepta si o lista cu lucruri pentru care ar rupe o relatie. Dar aceste liste se modifica in timp. Conteaza atitudinea si comportamentul pe care-l ai la un moment dat. Conteaza cat esti de impacat cu viata ta, conteaza prioritatile si obiectivele pe care ti le impui.

  @darkleya: un cuplu nu trebuie sa-si impartaseasca neaparat „cele mai intime ganduri”. Nu inseamna ca exista secrete ci doar lucruri care inca nu trebuie spuse. Uneori cuvintele nu exprima corect anumite sentimente si e mai bine sa le pastrezi pentru tine. Asta nu inseamna ca exista masti ci doar ca exista lucruri pe care nu le poti impartasi, pentru ca nici tu nu le intelegi inca.

  In concluzie, prea putine defecte rup in mod direct o relatie, dar multe o degradeaza treptat pana nu mai ramane nimic. Din pacate majoritatea asteptam sa nu mai ramana nimic; uneori din speranta, alteori din obisnuinta sau comoditate.

  Apreciază

  1. nu știu, la noi nu funcționează așa, dar până la urmă la noi nimic nu funcționează la modul clasic. el e prietenul meu cel mai bun, singurul prieten adevărat, deci știm totul unul despre celălalt, pt că noi ne înțelegem cel mai bine unul pe altul. iar chestiile pe care nu le înțelegem încă nu pot fi dezbătute, pentru că teoretic nu există sau nu sunt problematice

   Nasty, mama/sora (dacă aș avea)/prietena, nimeni nu se poate compara cu soțul meu, care e mai important ca absolut oricine de pe lumea asta, deci prefer să-i spun lui tot, chit că-i vorba de lucruri mărunte, chestii specific feminine. cu alte cuvinte, prefer să împart intimitățile mărunte cu el, nu cu alții. pt mine asta ar fi rețeta succesului unei relații

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s