Geisha

Aseară am revăzut un film foarte drag mie, Memoirs of a Geisha și, din nou, am rămas surprinsă de cultura japoneză. Pe mine una, mă fascinează (nu doar cea japoneză…). Văzusem filmul chiar când s-a lansat și mi-a plăcut mult, aseară în schimb l-am savurat ca și cum aș fi savurat o bucățică din….pielea lui. Pot să spun că a fost genial! Așa că azi, m-am documentat puțin despre geishe și am aflat câteva lucruri pe care vi le spun și vouă (în caz că nu știați).

Gheișele au apărut în istorie ca artiști de profesie, însă, la început aceștia erau bărbați, cunoscuți ca și hokan. La începutul secolului XVII, femeile gheișe au început să predomine și să devină foarte cunoscute. Trebuie să menționez că gheișele nu sunt nici curtezane și nici dame de companie. Ba mai mult, implicarea și priceperea lor în arta sexului nu are absolut nicio legătură cu munca unei gheișe. Acestea erau plătite pentru a distra și întreține bărbații prin conversație, dans, muzică.  Atribuțiile lor nu sunt deloc ușoare. Gheișele, pe lângă faptul că trebuie să întrețină discuții inteligente, trebuie să fie în permanență atente la persoanele de la masă, pentru ca paharele și farfuriile lor să fie pline tot timpul și chiar țigările să fie aprinse. Cel mai așteptat moment al serii este dansul gheișelor, un dans foarte bine pus la punct, de o finețe rară și o precizie riguroasă.

Gheișele trec prin anumite etape de formare. Încă din copilărie, fetele sunt duse la astfel de case formatoare de gheișe și încep prin a fi servitoarele unor gheișe experimentate. Apoi, în timp, devin ucenicele lor și sunt prezentate în societate, pentru ca în final să ajungă și ele, la rândul lor, adevărate gheișe.

Majoritatea persoanelor care plătesc serviciile unei gheișe, sunt oameni de afaceri. De aceea, există un pact tacit între gheișă și cel care îi plătește serviciile, de loialitate și respect, gheișele fiind cunoscute ca și păstrătoare de mari secrete.

De asemenea, gheișele sunt recunoscute pentru frumusețea, grația și inteligența lor. Acestea se îmbracă tot timpul în kimono și nu poartă niciodată un kimono de două ori. Folosesc foarte mult pudra albă și rujul roșu, care este un simbol specific gheișelor.

În timp, ele au fost învățate să doarmă cu capul pe mici suporturi în loc de pernă, pentru a-și menține coafura perfectă până a doua zi, iar în jurul acestora era pus orez, astfel dacă capul gheișei aluneca de pe acest suport, boabele de orez se lipeau de părul lor, stricând coafura.

Ar mai fi muuuuulte de spus și sunt convinsă că nu mi-ar ajunge rândurile să scriu atât.

Mi se pare o adevărată artă, a fi gheișă și nu cred că orice femeie e capabilă de așa ceva. Eu le văd ca pe niște femei intelginete, grațioase, rafinate…..

9 comentarii

  1. In valoare absoluta, tot prostituate se numesc. Inteligente, talentate, frumoase, manierate, sofisticate, dar pina la urma, tot prostituate. Singura diferenta notabila e ca o prostituata vinde doar sex, geisha vinde tot. De aceea gheisa e perceputa mai mult ca amanta, una de foarte scurta durata 😉

    Apreciază

  2. Cred ca ai dat-o in bara cu postu asta. Vad ca toata lumea a vazut filmul. Dar n-au observat ca ai scris ca tu „ai citit si cartea”. Marele serviciu facut de baietii de la Hollywood. Toata lumea confunda o poveste frumoasa cu o institutie a unei culturi foarte diferite. Pe care n-au cum s-o cunoasca…. mai ales ca s-a inventat si ceaiul instant intre timp. Scuze ca m-am intins.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s